Κ. Κυπρούλη, Το συγγενικό δικαίωμα ερμηνευτών εκτελεστών καλλιτεχνών, 2000
Μια ολοκληρωμένη μελέτη της μορφής προστασίας που αναγνωρίζεται στους ερμηνευτές εκτελεστές καλλιτέχνες. Το περιεχόμενό του είναι πολύμορφο και χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται το δίκαιο των ερμηνευτών εκτελεστών καλλιτεχνών με βάση τον ελληνικό νόμο 2121/1993, ο οποίος ρυθμίζει θέματα Πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Δεν περιορίζεται όμως στην ελληνική νομοθεσία, αλλά τη συνδέει με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς επιταγές και τη συγκρίνει με τις νομοθεσίες της Γαλλίας, Ισπανίας και Βρετανίας. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνεται αυτούσια ανάλυση των τριών ως άνω βασικών ευρωπαϊκών δικαίων.
Η εμβριθής έρευνα της φύσης του δικαιώματος -περιουσιακού και ηθικού- του υποκειμένου, αντικειμένου, της έννομης προστασίας και της συλλογικής διαχείρισης του δικαιώματος των καλλιτεχνών, συμπληρώνεται από την άκρως ενδιαφέρουσα εξέταση της δράσης και των αναγκών τους στο χώρο του εργατικού και του ευρύτερου συμβατικού δικαίου. Σημαντικές αρετές της μελέτης αυτής είναι η λεπτομερής και εξαιρετικά ενημερωμένη παράθεση νομολογίας και η διαρκής τεκμηρίωση των γραφομένων με θεωρητικές σκέψεις, οι οποίες συγκρίνονται και εξετάζονται με κύριο μέλημα την αποτελεσματικότητά τους.
Το παρόν βιβλίο, θέτοντας σε απόλυτη αλληλουχία τη, σχετική με το δίκαιο των ερμηνευτών εκτελεστών, νομική σκέψη, θεωρία, νομολογία και πρακτική, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για νομικούς και καλλιτέχνες.